No items found.
Fastighetsägare:
Kemira Kemi AB
huvudentreprenör:
MVB
hyresgäst:
Kemira Kemi AB
entreprenadform:
Generalentreprenad
stad:
Helsingborg
färdigställande:
2017
byggnadsarea:
1600 m2
kvarter:
Kopparverket 12

Kemira

Kemira Kemi AB ligger i Helsingborg och är en del av det globala kemiföretaget Kemira Oyj som betjänar kunder inom vattenkrävande industrier.

Målet med Kemiras nya kontor var att lokalisera huvudkontoret med övrig produktion i befintlig byggnad och därigenom skapa god interaktion genom nära kontaktytor och ökad gemenskap, samt bidra till en ljus och bra arbetsmiljö.

JKAB Arkitekter har haft ett helhetsansvar och utformat byggnaden både exteriört och interiört – allt från utvändig design och materialval till invändig design, planlösning och ljussättning.

Den nya planlösningen är väl anpassad för att optimera Kemiras ändamål och länkar samman olika avdelningar från olika kontorslokaliteter i en ny gemensam arbetsplats.

Konferens- och samtalsrum är utformade efter verksamhetens behov, med en stilren och trivsam miljö i sobra färger, och med utmärkt belysning och ventilation.

Ett aktivitetsbaserat kontor var tidigt ett önskemål från Kemiras koncernledning. Efter en gedigen analys stod det klart att ett aktivitetsbaserat kontor inte var en optimal lösning. För Kemira står säkerhet och arbetsmiljö alltid högt upp på agendan. Med hänsyn till dessa krav har JKAB Arkitekter lyckats lösa relationen mellan sekretess och öppenhet. Resultatet tillgodoser både behovet av egna arbetsplatser där man kan arbeta ostört, och kravet på flera gemensamma zoner.

För att återspegla Kemiras verksamhet mot vattenkrävande industrier och byggnadens närhet till havet, har inspiration hämtats från framförallt natur och vatten. Då företaget är finskägt har mötesrum inspirerats av den finska bastukulturen.

Dessutom är textilmattor i konferensrum utformade för att ge en känsla av havsvågor. Även ljussättning är en del i helhetstänket för den visuella arbetsmiljön med sitt fräscha, moderna och svala ljus.

Kemiras nya kontor är ett bra exempel på hur den nya miljön utformats utifrån JKAB Arkitekters djupt rotade filosofi där både estetik, funktion och ekonomi är lika viktiga delar.

Genom ett nära samarbete lyckades vi tillsammans med Kemira tillgodose alla de önskemål som fanns och därigenom fånga både funktion, design och trivsel i ett. Det nya kontoret är en plats dit medarbetarna längtar – en plats som ger energi, hemkänsla, gemenskap och stolthet. Samtliga 43 medarbetare som flyttat in i den nya lokalen är mycket nöjda och vill inte ändra på någonting.

No items found.